All Seasons Coffee uit Kenia

Albert KunnenKoffielanden

All Seasons Coffee uit Kenia

Dat niet elke koffie gelijk is bewijst de all Seasons Coffee uit Kenia van de Mbuni Coffee Estate, net even ten noorden van Nairobi, richting Kiambu. Een fruitige en frisse koffie met een specifieke eigen smaak, zoals je die nergens anders kan vinden dan in Kenia.

316 CoffeeHouse

We zijn deze week op bezoek bij Dickens, de bedrijfsleider van 316 Coffee House in Kitengela. Kitengela is een voorstad van Nairobi en ligt aan de weg richting Tanzania en tevens een stedelijk  ontwikkelingsgebied. Dickens gebruikt in zijn koffiebar ook de All seasons coffee uit Kenia van de Mbuni coffee estate. Lokale koffie voor de lokale bevolking gemaakt in een lokale koffiebar. Mooier kan toch niet?

Mbuni Coffee Estate

De Mbuni Coffee Estate is sinds 1971 een privé coffee farm, maar al sinds de jaren zestig operationeel en nog aangelegd door de Britse regering in de koloniale tijd. En grote plantage van 30ha, waarvan ruim 20 gebruikt wordt voor koffie. Deze tijd van het jaar is de start van de tweede oogst. De manager verteld ons dat ze dit jaar vanaf juni constant hebben kunnen oogsten. Alhoewel het nu vrij rustig is en de grote pluk begin november verwacht wordt.

Arabica variëteiten

Ze verbouwen er drie verschillende Arabica variëteiten waarvan de SL28 de oudste is, waarmee bij de opzet van de farm ook gestart is. Deze is echter niet voldoende resistent tegen een tweetal veel vookomende zites, waardoor men ook twee andere variëteiten  is gaan verbouwen. Op een ander perceel vebouwen ze Ruiri 11 en op weer een ander deel Batian koffie.

Verwerkingsproces

De meeste koffie wordt gewassen. Vooral hun eigen koffie. Op Mbuni Estate verwerken ze ook koffie van andere boeren, deze houden ze gescheiden van hun eigen koffie verwerken ze volgens het droge proces. Het hele selectieproces van om de goede bonen te scheiden van de minder goede wordt machinaal gedaan in een aantal stappen. Uiteindleijk houden za aan het eind van het proces per koffie soort , 7 kwalitietsklasses over, waaronder de klasse PB, Pearl beans, de ronde binen die alleen inde bes groeiden.

Koffie productie in Kenia

in deze streek staat de koffieproductie onder druk. De boeren krijgen bij een corporatie weinig voor hun rijpe bessen en hebben veelal zelf geen productie capacitiet om groene bonen te produceren. Terwijl groene bonen juist wel veel op kunnen leveren. Veel boeren bouwen dan ook huizen op hun land en stoppen zo dus met de koffie teelt. Ook Mbuni Coffee Estate moeter hard aan trekken om het hoofd boven water te houden en heeft dan ook naast koffie teelt nog andere lanbouw activiteiten die meer opleveren.

Direct trade

Ook voor deze koffieboer is Direct Trade een oplossing. Zo hebben ze al contacten in China waar ze zelf grote hoeveelheden groene bonen naar exporteren en zoeken ze nog contacten in de US en Europa.