Chemex slow coffee

Albert KunnenKoffie Zetproces

Vandaag een blog over Chemex slow coffee. Evenals de Hario V60, is de Chemex een slow coffee methode waarbij je water opgiet op gemalen koffie in een paieren koffie filter.
De Chemex is echter geen standaard filterhouder, maar een glazen filterhouder gecombineerd met de koffiekan waar de koffie uiteindellijk in komt. Hierdoor ziet het er allemaal wel wat mooier en gelikter uit. Ze zijn er in verschillende formaten van 2 kops tot 10 kops.
Gebruik ook voor deze slow coffee methode geen donker gebrande bonen, maar medium of licht gebrand. Door de vorm van het filter kun je bij de Chemex iets minder koffie gebruiken, voor hetzelfde resultaat. Het filter is hoger en langer, waardoor het koffiebed dieper is. Het water loopt er dus langzamer en langer doorheen, waardoor je meer extractie krijgt en de koffie automatisch wat sterker wordt. De filterhouder is aan de binnenkant glad, zonder groeven, waardoor er veel minder water bij het filter langs kan lopen.
Voor een Chemex heb je speciale filters nodig die je zelf nog moet vouwen, in de vorm van de filterhouder. Het dubbele papier van je filter doe je bij het tuitje van de CHemex.

Gebruik koffie in de verhouding van 35 gram op 500 ml water. Houd je van sterkere koffie dan gebruik je meer koffie op minder water.
Maal de koffie, maal deze grof, grover dan de normale filter maling die je standaad koopt. Je kunt hiervoor een goede handmaler met maalschijven gebruiken. Spoel het fulter met warm water, voordat je de koffie er in doet.
Zorg dat het water tussen de 90 en 95 graden celcius is. Schenk nu eerst 60 tot 90 ml water op de koffie (net genoeg dat alle koffie nat is, maar het water er net niet doorheen druppelt). Wacht nu 30 tot 40 seconden om de koffie te laten ‘Bloomen’, er komen nu allemaal kleine belletjes op het koffiebed. Schenk vervolgens gedurende 2 tot 4 minuten al het water over de koffie. Zorg ervoor dat je rustig schenkt en dat je alle koffie overal even nat maakt. Dat gaat het beste met een ketel met een dunne lange en kromme tuit.
De koffie komt in het onderste deel van de Chemex terecht. Als je het filter verwijderd, kun je de koffie langs de tuit uitschenken.chemex slow coffee