Coffee Bike Tour in Coffee City

Albert KunnenAlles over Koffie, Koffieberichten

Coffee Bike Tour door Amsterdam

Enige weken geleden kreeg ik een uitnodiging voor een Coffee Bike Tour in Cofeee City, op de fiets toeren door Amsterdam; DE Coffee-Place to be! Als je tenminste bij wilt blijven met alle koffie-trends die er zoal gaande zijn.

Het leek mij wel een mooie gelegenheid om eens uit mijn vertrouwde provincie hoekje te kruipen en mij te begeven onder de ‘real coffee-lovers’.

Must-Do coffee shops

Een gewaagde onderneming voor een polderjonge zoals ik. Want het zou een fiets route worden door Amsterdam-centrum, langs alle Must-Do coffee shops. Nu heeft de term Coffee-Shop een nogal beladen betekenis in Amsterdam en behoorlijk anders dan in ‘Hippe Koffie-tent’. Maar deze toer beloofde ons echt langs de leukste koffie-tentjes leiden. Tentjes voor echte koffie, waar elke koffie minnende Amsterdammer zijn dagelijkse shop cafeïne kan halen en op de koop toe ook nog inside coffee info kan krijgen.

Alle reden om de fiets ter hand te nemen, deze in de Moving Coffee-bus te laden en naar Amsterdam toeren, om een voorproef te genieten van het Amsterdam Coffee Festival.

Coffee Breakfast

De start was gepland in de Scandinavian Embassy waar het hele peloton van een 20-tal coffee aficionado’s verrast werd met een niet alledaags ontbijt: Een Food Pairing Experience van een kombucha van koffiebloesem tot een in een koffie-extract gegaard varkenshaasje met een glaasje slow-coffee.

Coffee Quality test

Daarna was het tijd voor een uitleg van één de Brandmeesters (met baard en tato) over de verschillen tussen Arabica en Robusta koffie. Als proef op de som werden we uitgedaagd om uit vier koffie’s de enige robusta koffie te selecteren. Ruiken, proeven, slurpen, aroma’s identificeren, alles kwam er aan te pas om de Robusta te selecteren en de gewilde prijs in de wacht te slepen.

Coffee-roasting ten top.

Ik vind dat toch wel de charme van de coffee scene in Amsterdam: Koffiedrinken naast de koffie-brander, omringt door de geur van vers-gebrande koffiebonen. En dan is Lot Sixty One, toch wel mijn favo. Geen opsmuk, geen gedoe, gewoon stoer en basic –de ‘ it’s all about coffee ambiance’. En dan een verrassende mix voorgeschoteld krijgen van een home-made tonic met cold-brew coffee; daar zou ik wel aan kunnen wennen.

Boarding Pass

De ontvangst bij Bocca our next stop, was wel heel origineel. We kregen een boarding pass voor een tour naar Cauca in Colombia. Om daar te genieten van drie variaties gemaakt van dezelfde koffie. Een slow-coffee, een espresso en een cortado van elke keer exact dezelfde koffie: Identiek gebrand en maar telkens een andere zetmethode al dan niet gecombineerd met melk. Verrassend hoe een koffie met een volle romige body en een lange extractie-tijd op de espressomachine zo’n uitgesproken acciditeit heeft, dat het gewoon heel lekker is!

Bocca

Thanks for the coffee

Op onze volgende stop werden we bij een wel hele bekende in koffie-land uitgedaagd om de koffie boeren te bedanken voor hun inzet en gedrevenheid, zodat wij kunnen genieten van uitzonderlijk lekkere koffie. Nu is het niet zo mijn idee van bijzondere koffie als ik aan Illy denk. Maar eerlijk is eerlijk: Illy heeft wel een hele grote bijdrage geleverd en doet dat nog steeds, aan het ontwikkelen van de ‘Better Coffee Taste’ onder het grotere publiek.

Coffee Cocktail

De verrassende afsluiting was bij Blue Boy met een lichte lunch, voorafgegaan door een coffee cocktail van Tia Maria, Tonic en een doppio, goed koud gemaakt met veel ijs.

Jaha, zo maak je nog eens wat mee op een achteloze donderdagochtend in februari. Het was trouwens wel een warme donderdagochtend in februari, maar dat terzijde. En het was zeker de moeite waard! Ik ben weer bevestigd in mijn idee dat er nog veel meer te beleven is met Koffie! En dan vooral in de grote stad, woohooo (zegt deze jongen uit de provincie 🙂 ).

Coffee Bike Tour in Cofeee City