Coffee Farms

Als we op reis zijn in tropische landen en er zijn Coffee Farms in de omgeving, proberen we deze te bezoeken. Hierdoor krijgen we een goed beeld van de productie van koffie in de verschillende landen en wat belangrijk en haalbaar is voor de productie van eerlijke en biologische koffie.

In oktober 2015 zijn we in Zuid Afrika geweest voor familiebezoek en vakantie. Verzot op koffie als we zijn, hebben we ook verschillende bekende koffie locaties bezocht. Zo zijn we op de Sabie Valley Coffee Farm geweest, één van de weinige coffee farms in Zuid Afrika. We kregen een rondleiding en hebben hun koffie geproefd. Ook hebben we de Terbodore Coffee Roasters bezocht, om hun koffie te proeven en brandproces te bekijken.

Sabie Valley Coffee is ontstaan in de jaren 60. Het plaatsje Sabie ligt in het Noord Oosten van Zuid Afrika in de bergen op ongeveer 500 meter hoogte. In dit deel van het land is het redelijk vochtig en valt er voldoende regen voor koffie productie. De farm verbouwd Arabica koffie. Omdat de farm niet heel erg hoog ligt, moet er veel gebruik gemaakt worden van bestrijdingsmiddelen om de koffieplanten te beschermen tegen ziektes en schimmels.

De koffie heeft geen specifieke utigesproken smaak. Doordat de koffie gewassen wordt is de smaak rins en door de geringe hoogte nogal vlak.

Terbore Roasters in Hawick brandt en blendt koffie van verschillende landen en farms tot een specifieke smaak. Wat opvalt is dat ze de koffie mengen met smaakstoppen o.a. vanille en karamel. Deze stoffen voegen ze toe voordat de koffie veelal gemalen verpakt wordt. Terbodore koffie vindt zijn weg door een groot deel van Zuid Afrika en wordt verkocht als spciale goede kwaliteit koffie.

Check de clip met beelden uit Zuid Afrika.

Begin 2015 bezochten we in Kenia een Coffee Farm, de ‘Mbuni Coffee Estate’. Op deze koffie plantage wordt op biologische wijze koffie verbouwd door gebruik te maken van organische meststoffen en een biologische manier van ongedierte bestrijding. Zo maakt de boer gebruik van compost van eigen afval (dat overblijft uit de restproducten van de koffieproductie) wat middels wormen op biologische wijze omgezet wordt tot mest stoffen. De plantage produceert kwaliteitskoffie, dat voornamelijk zijn weg naar de afnemers vindt buiten de landelijke koffie coorporatie om. Voor Kenia een uniek concept.

Check onderstaand filmpje met beelden van de Mbuni Coffee Farm nabij Nairobi.