De Coffee Belt

Albert KunnenKoffielanden

De Coffee Belt. Wist je dat één van de belangrijkste redenen dat in Nederland geen koffie kan worden verbouwd is, dat er te weinig regen valt? En dan te bedenken dat in landen als Kenya en Ethiopie veel koffie verbouwd wordt!! Een koffieplant heeft gemiddeld 1200 mm regen per jaar nodig. In Nederland valt gemiddel 800 tot 900 mm regen per jaar. Jammer voor Nederland, te weinig regen, dus geen koffie.

Er zijn nog meer redenen waarom koffieplanten hier niet kunnen groeien. Koffie gedijt het best in een tropisch klimaat met veel zonlicht. Dus zou je denken dat het in een vochtige warme kas wel moet lukken in Nederland. Helaas; koffieplanten groeien op minimaal 200 meter hoogte (en hoger – tot 1200 meter boven zeespiegel). Hoe hoger, hoe beter gemiddeld de kwaliteit van de koffie is.

Je kunt over de wereldkaart  een gordel van landen tekenen waar koffie geproducerd wordt, de Coffee Belt. Deze Coffee Belt loopt van Centraal/Zuid Amerika, naar Centraal/ Noord Africa en via Azie naar Indonesie.