Direct Trade Koffie

Albert KunnenEerlijke Koffie

Er zijn verschillende soorten ‘Eerlijke Koffie’ in de omloop. Elke soort wordt voornamenlijk gekenmerkt door het importproces. Direct Trade Koffie wordt vaak door de koffiebrander zelf ingekocht bij de boer en geimporteerd. De koffiebrander in het land van de eindgebruiker heeft dan zelf contact met de koffieboer die de koffie verbouwd en verwerkt tot groene bonen. Bij Fair Trade, zit daar nog een coorporatie en andere handel tussen.

Daar waar het bij Fairtrade vooral om een faire prijs voor de boeren gaat en het keurmerk, gaat het bij Direct Trade om de directe contacten, kwaliteit en relatie.  Het voordeel van Direct Trade is dat er geen schakels (of hooguit 1 schakel) tussen de boer en de koffiebrander zit. Daardoor kan de boer toch een goede prijs krijgen voor zijn koffie. Vaak gaat het om kleine boeren die niet bij een coorporatie aangesloten zijn of kunnen zijn, omdat ze niet kunnen aantonen dat ze aan allerlei kwaliteietseisen voldoen.

Het nadeel van Direct Trade is dat het voor de consument minder goed aan te tonen is, die krijgen een minder harde garantie dat de koffie eerlijk is. Ze zijn daarbij aangewezen op wat de koffiebrander zelf daarover zegt en hoe betrouwbaar die is.

Omdat de koffiebrander zelf contact heeft met de boer (vaak zijn ze er zelf persoonlijk geweest), weten ze ook echt waar de koffie vandaan komt en kunnen ze de boeren ook helpen hun proces en omstandigheden te verbeteren. De meeste boeren die op deze manier contacten hebben met koffiebranders in het westen en rechtstreeks hun koffie leveren, zijn in staat om in een aantal jaren de kwaliteit van hun leefomstandigheden en die van hun personeel significant te verbeteren.