Eerlijke Koffie

Albert KunnenEerlijke Koffie

Zoals ik ook op mijn website zeg, houd ik er van om eerlijke koffie te gebruiken. Uiteraard moet koffie lekker zijn, maar vooral eerlijk. Gelukkig is er voldoende eerlijke koffie op de markt om lekkere én eerlijke koffie te gebruiken.

In veel ontwikkelingslanden is de koffieproductie een belangrijke bron zoniet DE belangrijkste bron van inkomsten. Koffie is op ruwe Olie na, het belangrijkste export product voor deze landen (en op wereldschaal ook). Veel koffieboeren en mensen in het productie proces worden laag betaald en werken heel hard voor weinig. In veel koffielanden is er nog weinig tot geen aandacht voor milieu vriendelijk produceren. Uiteraard wordt dit allemaal gestuurd doordat wij in de koffie consumerende landen niet graag wat meer voor een kilo koffie betalen. Alles voor een lage prijs toch?

Als de boer zelf invloed kan hebben op de prijs die hij krijgt voor zijn koffie, heeft hij de mogelijkheid om zijn personeel meer te betalen, te investeren in een mileu vriendelijk productie proces en de kwaliteit van zijn koffie te verbeteren.

Er zijn veel verschillende termen, organisaties en certificaten op de markt om koffie te labelen als eerlijke koffie, denk aan termen en organisaties als Fairchain, Fairtrede, Max Havelaar, Rainforest alliance, etc. Allemaal met hun eigen aandachtsgebieden en aanpak.