Espresso Koffie

Albert KunnenKoffie Soorten

Espresso koffie

Koffie kun je op veel verschillende manieren drinken. Mijn favoriet is espresso koffie. Koffie op basis van een espresso. En ook de espresso zelf natuurlijk. Filterkoffie vind ik persoonlijk te clean. Filterkoffie is heel goed om juist alle smaken en aroma’s in koffie goed tot zijn recht te laten komen en is uiteraard een goedkope manier van koffie zetten. Maar toch blijft koffie op basis van een espresso mijn favoriet.

En waarom? Een goede espresso, bereid van verse koffie en met een goede machine, is vol en romig. Natuurlijk is dit ook afhankelijk van het soort bonen dat je gebruikt. Maar door het gebruik van een metalen filter met kleine gaatjes, komt er toch meer in je koffie dan alleen water met koffie-aroma. Door de kleine gaatjes, waar niet de koffie deeltjes zelf doorheen kunnen maar wel het koffie-vet en hele fijne deeltjes, wordt de koffie romig en vol. Met extra smaak en beleving.

Nu drink ik niet de hele dag espresso’s, maar ook Cappuccino en Americano’s. Veel koffie’s die we buitenshuis gewend zijn te drinken zijn gebasseerd op een espresso. En zeg nou zelf een cappuccino gemaakt van een filterkoffie, is toch veel minder lekker dan van een espresso?

Koffie op locatie

Dit zal wel de reden zijn dat ik graag met een espressomachine op pad ga om op allerlei plaatsen espresso koffie op locatie te maken. Daar waar een feestje is, waar mensen blij zijn, even iets warms willen drinken verwen ik ze graag met verse koffie. iedereen kan mijn mobiele koffiebar huren.

Koffie recepten

Er zijn heel veel koffie varianten die je kunt maken vanuit een espresso. Zoals gezegd, een cappuccino en Americano. Maar ook een latté, koffie verkeerd, espreso macchiato, cortado etc. Ik begin aletijd met een espresso maken. Een espresso is 30 ml koffie dat gemaakt is van water van 93 graden Celcius en met een druk van 9 bar door een koffiebed van 8 tot 9 gram gemalen koffie is geperst. En als het goed is, binnen zo ongeveer 25 seconden. Ja ja, een hele wetenschap en vakmanschap om een perfecte espresso te zetten. En dan verder … er iets van maken wat besteld is.

Americano

Ik hoor je vragen: Wat is nou een Americano. Dat is wat wij in de volksmond noemen een kop zwarte koffie. Gewoon koffie dus. En die wordt gemaakt door een espresso aan te vullen met heet water, tot zo ongeveer 80 ml. of om een Americano te krijgen met een mooie crema-laag, eerst 50 ml heet water in een kopje doen en dat een espresso er op laten lopen.

Amerikanen houden niet zo van sterke koffie. Toen de Amerikanen Italie bevrijd hadden in WO-II, wilden ze ook genietn van de italiaanse koffie. Maar de epsresso vonden ze veel te sterk. Ze bestelden er een kannetje heet water bij, en vulden daarmee hun grote mokken en deden de espresso er bij. En zie daar, een kop slappe zwarte koffie. Juist zoals een echte Amerikaan dat wenst.

Nu zorg ik er wel voor dat de Americano die ik maak niet te slap is, maar lijkt op de koffie die we als Nederlander gewend zijn te drinken uit ons DE filter apparaat. Maar dan lekkerder, natuurlijk….