French Press

Albert KunnenKoffie Zetproces

Een bekende en makkelijke slow coffee methode is de French Press. Een of french press of cafetière is in veel winkels te koop en ook voor de kleine beurs toegankelijk. Je neemt hem makkelijk mee als je op vakantie gaat en kunt snel een lekkere pot koffie maken.

Het is altijd goed om zelf je bonen te malen, zodat je verse koffie hebt. Als je zelf maalt kun je ook zelf bepalen hoe grof je de koffie maalt en je kunt er mee varieren om te bepalen wat je zelf het lekkerste vindt. Als je de koffie heel fijn maalt, heb je meer koffie-oppervlak waar water mee in aanraking kan komen, zodat je een krachtiger extractie krijgt.

Een goede maar grove richtlijn voor de maling die je gebruikt in een cafetière is als volgt: Als je veel moeite moet doen om het filter naar beneden te drukken, dan is je maling te fiijn. Voel je absoluut geen werstand, dan is je maling te grof. Alles daar tussen in, is goed en kun je aanpassen aan je smaak.

Doordat de frech press gebruik maakt van een metalen filter met kleine gaatjes krijg je net als bij een espresso,  een crema laagje op je zwarte koffie en filter je niet alle vetten en fijne sedimenten uit de koffie. Je krijgt dus geen heldere cleane koffie, zoals bij filter koffie.

Gebruik 10 gram koffie met 100 ml water. Je kunt uiteraard wat spelen met deze 1:10 verhouding als je van sterkere of juist slappere koffie houdt. Schenk niet kokend water op je koffie, maar laat het water even wat afkoelen tot 90 graden, voordat je het opgiet. Schenk het water rustig in een kleine straal over alle koffie. Zodat alle koffie langzaam, maar wel gelijkmatig nat wordt.

Gun de koffie wat tijd om te trekken. Laat de koffie tussen 3 en 4 minuten even staan, voordat je het filter er op doet en langzaam naar beneden drukt. Schenk vervolgens alle koffie uit de pot. Als je koffie in de pot laat staan, zal onderin de pot de extractie doorgaan en wordt de koffie bitter.

 

cafetière