Gewassen koffie

Albert KunnenKoffieproductie

Rijpe koffiebessen moeten verwerkt worden tot gedroogde groene koffiebonen. Bij gewassen koffie worden de bonen met gebruik van water in een nat proces uit de bes gehaald. Deze methode wordt in het Engels ook wel “Wet Process” genoemd. De verschillende methodes hebben elk hun eigen invloed op de uiteindelijke smaak van de koffie. Daarom is het wel handig om te weten welk proces toegepast is bij de koffie die je wilt kopen, zodat je enigszins weet wat je van een koffie kunt verwachten.

De eerste stap in het in het natte proces is het verwijderen van het vruchtvlees van de bes. Dit heet Pulpen. De bessen worden vanuit een waterbassin door een wals geperst, waarbij de pit uit de bes geknepen wordt. Na het pulpen zit er nog een zoet slijmlaagje om de pit (de koffiebonen). In het natte proces wordt dit laagje er afgehaald door de bonen te “wassen”, wat inhoud dat ze een paar dagen in een waterbassin ondergedompeld liggen. Door fermetatie (soort gistingsproces) verdwijnt het suikerlaagje op een natuurlijke wijze. Hierna worden de bonen gedroogd, vaak in de zon en soms machinaal (of gecombineerd) tot een vochtgehalte van 10%. (kijk hieronder een filmpje van een wet process).

Het natte proces wordt vaak toegepast, omdat de kans op schimmels en rotten tijdens het productieproces klein is. Alle suikers en zoetigheid zijn namelijk al van de boon verwijderd, voordat deze gedroogd wordt.

Gewassen koffie heeft een frisse smaak en heeft een wat minder vol en romig mondgevoel. Ook komen de rinse (zure) smaken van koffie bij gewassen koffie’s beter naar voren.