Hario V60 slow coffee

Albert KunnenKoffie Zetproces

We hebben al eens gesproken over Slow Coffee, een methode om thuis eenvoudig en goedkoop toch van echte lekkere koffie te genieten. Gebruik voor Slow Coffee geen donker gebrande bonen, maar de medium of light roast.
Vandaag wil ik de Hario V60 slow coffee behandelen. Hario is een leverancier van verschillende producten voor het zetten van Slow Coffee. Ze leveren verschillende filterhouders (drippers), opschenk kannen (ketels) met een speciale tuit, filters etc.
De Hario Dripers zijn er in verschillende formaten en van verschillende materialen (plastic, glas en porselein). Ze kenmerken zich door de grote groeven aan de zijkanten van filterhouder. Hierdoor kan heeft water ook langs het filter naar beneden lopen, met een minimale extractie. Koffie dat in het midden door alle koffie heen loopt, geeft een maximale extractie. Door deze combinatie wordt voorkomen dat water te lang in het koffiebed blijft staan en de koffie te bitter zou worden door een lange extractie tijd.
Je kunt gebruik maken van gewone papieren koffie filters die je overal kunt kopen. Let er wel op dat je filters koopt die geen extra smaak afgeven als ze nat worden. Soms krijg je een papiersmaak, of proef je ergens nog de bleekmiddelen die gebruikt zijn om het papier wit te maken. Spoel het filter voor met warm water voordat je de koffie er in doet.
Maal 40 gram koffie, maal deze grof, grover dan de normale filter maling die je standaad koopt. Je kunt hiervoor goedkope handmalers kopen. Gebruik geen goedkope elektrische bonenmaler. Meestal werken die als een blender, waardoor je je bonen fijn maalt van stof tot grove korrels.
Met 40 gram koffie, kun je een halve liter koffie maken. Als je van slappere koffie houdt gebruik je minder koffie. Zorg dat het water tussen de 90 en 95 graden celcius is. Schenk nu eerst 60 tot 90 ml water op de koffie (net genoeg dat alle koffie nat is, maar het water er net niet doorheen druppelt). Wacht nu 30 seconden om de koffie te laten ‘Bloomen’, er komen nu al kleine belletjes op het koffiebed. Schenk vervolgens gedurende 1,5 tot 2 minuut de rest van de halve lieter water over de koffie. Zorg ervoor dat je rustig schenkt en dat je alle koffie overal even nat maakt. Dat gaat het beste met een ketel met een dunne lange en kromme tuit (van Hario natuurlijk…).
En zo heb je na 3 minuten een halve liter lekkere verse filter koffie.

V60 slow coffee