Het drogen van koffiebonen
Het drogen van de koffiebonen wordt vaak aan de zon gedaan (zowel in de bes als alleen de boon) en soms mechanisch in grote droog-ovens.
Voordat koffiebonen opgeslagen en vervoerd kunnen worden, moeten deze drogen. Als er in koffiebonen nog te vocht zit, zullen opgeslagen bonen gaan rotten en schimmelen. Om dat te voorkomen worden de bonen gedroogd, tot 10%-12% vochtigheid.
Tijdens onze bezoeken aan de koffieplantagens in Costa Rica hebben we verschillende droogmethodes gezien.
Natuurlijk proces
Een veel voorkomende methode voor het drogen van koffiebonen is het in de zon drogen van de boon die nog steeds in de bes zit. Deze methode wordt het Sun-Drying process genoemd. De bessen worden meteen na het oogsten in de zon op grote (betonnen) plateau’s uitgespreid, om zo aan het zonlicht te drogen.
Om de bessen evenredig aan alle kanten te laten drogen worden ze regelmatig gekeerd, door met een grote hark de bessen te draaien.
Het kan tot 7 weken duren voordat de bessen voldoende gedroogd zijn.
Het risico van dit proces is, dat bessen toch gaan rotten of schimmelen. Ook een regenbuit of veel dauw in de nacht helpt natuurlijk niet om de bessen goed te drogen.
Koffie die op deze manier gedroogd wordt heet Natural coffee.
Pulped Coffee
Om het drogen van koffiebonen makkelijker te maken, worden de bonen vaak eerst uit de bes gehaald worden. Het vruchtvlees van de bes (de pulp) wordt vaak mechanisch verwijderd, waarna de bonen op ‘droogbedden’ van (hor)gaas te drogen worden gelegd. Doordat de bonen op bedden van gaas liggen, kan er ook vanaf de onderkant warme lucht bij de bonen. Het keren is dan niet of minder vaak nodig. Ook is makkelijker om de bonen af te dekken als het regent of tegen de douw. Omdat er geen vruchtvlees meer om de bonen zit, zullen ze niet zo snel rotten en schimmelen.
Deze methode wordt toegepast bij Washed en Pulped-Natural coffee.
Soms zie je ook dat deze droogbedden niet buiten in de buitenlucht in het directe zonlicht staan, maar in een kas van plastic of glas. In de kas onder het glas wordt het door het zonlicht nog warmer en is er ook geen noodzaak tot het afdekken van de bonen. De kassen zijn aan beide zijden vaak wel open, zodat de wind vrij spel heeft om het vocht uit de bessen af te voeren.
Mechanical Drying
Het drogen van koffiebonen wordt ook wel mechanisch gedaan. De bonen worden dan in grote draaiende cilinders gedroogd met hete lucht. Vaak wordt het vliesje dat van de koffieboon afgehaald is (het zilvervlies), gebruikt als brandstof in deze droog-ovens. Zo gebruikt men restproducten ook weer op en nuttige manier.
Ook wordt wel een combinatie van zon- en mechanisch drogen toegepast om snel een optimaal vochtpercentage in de boon te bereiken.