Kaldi en de ontdekking van koffie

A.J. KunnenKoffieberichten, Koffielanden, Koffieproductie

Kaldi en de ontdekking van koffie

The Coffee History

Tijdens één van onze bezoeken aan een koffie plantage in Costa Rica, kwamen we een mooie muurschildering tegen die het verhaal van Kaldi en de de ontdekking van koffie beschreef.

KaldiKaldi

Het verhaal begint met de geitenboer Kaldi in Ethiopië. Op een dag merkt Kaldi dat zijn geiten nog drukker waren dan anders. Ze dansten rond alsof het een lieve lust was en waren ’s avonds bijna niet de stal in te krijgen. Hij besefte dat hij zijn geiten die dag, op een ander stuk land had laten grazen, dan wat hij gewoon was.

De volgende dag gaat de geitenboer Kaldi daar weer heen en ziet dat zijn geiten de bessen en bladeren van een bessenstruik eten. Kaldi besluit zelf ook van de bessen te eten. Hij voelt zich daarna veel beter en blijer dan anders.

Betoverde bessen

Kaldi besluit zijn verhaal te delen met de lokale geestelijken en monniken. Deze zijn na zijn verhaal niet blij met de ontdekking en komen tot de conclusie dat bessen betoverd zijn en dat het effect dat de bessen op de geiten en de herder heeft, van de duivel is. Ze besluiten om alle bessen van de struik te verbranden.

Echter vult daarna de lucht zich met een heerlijke geur, de geur van gebrande koffiebonen. Iedereen is verrukt van deze geur en ze besluiten dit verder te onderzoeken.

Bunna: Koffiecultuur in Ethiopië

Doordat de koffie oorspronkelijk in Ethiopië is ontdekt, is in dat land ook een rijke koffie cultuur ontstaan.

Wij kennen in Nederland het koffiedrinken als een moment om te ontspannen, vrienden te ontmoeten en bij te praten. In Ethiopië is het samen koffiedrinken een belangrijke ceremonie, een sociaal en cultureel ritueel. Er worden verhalen verteld, het nieuws wordt gedeeld en vriendschappen worden onderhouden. Deze uitgebreide koffieceremonie wordt in Ethiopië de Bunna genoemd.

Het is een belangrijk moment van samenzijn en getuigd van respect voor je gasten. De hele ceremonie wordt veelal door de vrouwen uitgevoerd in het bijzijn van de gasten. Alles begint met het roosteren van de groene koffiebonen boven een houtskoolvuur. Zodra de bonen voldoende bruin zijn en een de geweldige geur van vers geroosterde koffie verspreiden, worden ze van het vuur gehaald om vervolgens gemalen te worden. Dit wordt met de hand gedaan met een stamper en vijzel.

Van de gemalen koffie wordt koffie gemaakt door de gemalen koffie tezamen met water in een special koffiepot, boven het vuur te koken.

De ceremonie omvat het drinken van de koffie in kleine kopjes in drie rondes. Elke ronde is de koffie wat minder sterk.