Koffie als belangrijke arbeidsvoorwaarde

Albert KunnenKoffie Tips, Koffieberichten

Koffie als belangrijke arbeidsvoorwaarde

Dat het juist serveren van een goede lekkere bak koffie belangrijk is voor je bedrijfsimago weten we al. Eind vorig jaar heb ik daar al eens een blog aan gewijd. Voor klanten, voor leveranciers, voor  eigenlijk iedereen die van extern bij jou over de vloer komt is de kop koffie onderdeel van de eerste indruk die je hen van je bedrijf geeft. Ook intern, vor je medewerkers is goede koffie belangrijk! Behandel dan ook koffie als belangrijke arbeidsvoorwaarde.

Medewerkerstevredenheid

Goede koffie is belangrijk om je werknemers tevreden te houden. Goede koffie helpt je erbij om je medewerkers gemotiveerd te houden en plezier te geven in hun werk. Het is niet het belangrijkste voor de medewerker, maar het helpt wel, als de koffie goed in. Goede koffie beschikbaar stellen aan je medewerkers kun je dan ook zien als een belangrijke (secondaire) arbeidsvoorwaarde. Vijfenzeventig procent van de werknemers is zelfs van mening dat koffie tot de belangrijkste arbeidsvoorwaarden behoort. Nou, doe er je winst mee, zo moeilijk kan het toch neit zijn.
Een groot deel van je personeel gaat al met tegenzin naar hun werk als er geen goede koffie op de zaak te verkrijgen is! Dus alleen al het vooruitzicht dat de koffie op het werk niet lekker zal zijn vandaag, helpt niet mee als ’s morgens vroeg de wekker gaat.

Betalen voor (slechte) koffie

Doordat goede koffie steeds meer en overal beschikbaar is, verwachten medewerkers ook een lekkere kop koffie van hun baas te krijgen. Vrij logisch, als je thuis verse bonen koffie drinkt. Als er dan op het werk geen goede koffie is of er moet voor een kop koffie betaald worden, dan heeft dit direct een negatieve invloed op de werksfeer en motivatie op de werkvloer. Acht van de tien werknemers ervaart dat slechte of dure (betaalde) koffie een negatieve invloed heeft op de werksfeer en motivatie. Het hoeft nog niet eens een probleem te zijn als men voor een echte goede kop koffie moet betalen, bijvoorbeeld bij een koffie-barretje in het bedrijfsrestaurant waar een Barista verse koffie bereid (als dit tenminsste niet het enige koffie-alternatief is en er ook maar gratis (redelijke) koffie beschikbaar is). Maar betalen aan de automaat waar matige koffie uit getapt wordt, is echt niet meer van deze tijd.

Ontevreden

Je personeel vindt dus goede en gratis beschikbare koffie op het werk heel belangrijk. En ik ga ervan uit dat de meeste werkgevers ook van lekkere koffie houden. Ondanks dat, zijn toch heel veel mensen ontevreden over de kwaliteit (en/of de prijs) van de koffie op hun werk. Terwijl het relatief makkelijk is om op dit punt medewerkers tevreden te houden. En wat nog belangrijker is: hun motiveren te verhogen en hun vooruitzicht op een werkdag te verbeteren. Nu je dit weet kun je het jaar goed starten en wat doen aan de koffie voor je personeel. Een werkdag is te kort om ze slechte koffie voor te zetten.