Koffie per werelddeel

Albert KunnenKoffielanden

Koffie per werelddeel. Koffie is een natuurproduct, wat maakt dat de smaak van koffie mede bepaald wordt door verschillende factoren van de omgeving waar de koffie groeit. De varieteit (de soort) heeft uiteraard ook invloed op de smaak, maar vaak worden in bepaalde landen specifieke varieteiten gebruikt omdat die juist in die omgeving goed groeien omdat ze gekweekt zijn voor een specifiek klimaat, grondsoort e.d.

Globaal kun je stellen dat koffie uit Afrikaanse landen fris, fruitig en een beetje zuur smaakt. Koffie uit Amerika is daarentegen vaak vol, romig, met zoete tonen van chocolade en noten. Koffie uit Indonesie is ook vol en romig, maar heeft wat meer aardse en kruidige smaken in zich. Datzelfde geldt ok voor koffie uit centraal Azie, krachtig, vol  en kruidig.

Deze karakterisering van koffie per werelddeel is wel heel globaal en algemeen, maar geeft wel een richting voor de meeste koffies uit die werelddelen. Uiteraard kan afhankelijk van de varieteit, de grondsoort ter plaatse en het productie proces een koffie uit Zuid Amerika ook rins, fruitig en fris zijn. Bij goede kwaliteitskoffie lees je de smaakspecificatie op de verpakking.