Koffie tips

Albert KunnenKoffie Tips

Wil je thuis goede koffie drinken, dan bij deze een aantal koffie tips voor thuis.

  • Regel nummer 1 is: Gebruik alleen verse koffie!! Vers houdt in dat je zelf je bonen maalt en de gemalen koffie direct gebruikt. Vers houdt ook in de je koffiebonen niet langer dan 3 maanden voordat je ze gebruikt gebrand zijn. Een branddatum op de verpakking is dus belangrijk.
  • Gebruik kwaliteitsbonen: Goedkope bonen zullen minder goed smaken dan dure bonen. Goedkope koffie, is koffie die minder dan € 15,- per kilo kost. Als je koffie koopt in een koffie speciaal zaak, heb je tevens de mogelijkheid om koffie uit te zoeken die bij jou smaak past.
  • Gebruik een goede bonenmaler: Een goede bonenmaler (of koffiemolen) is heel belangrijk. De bonen moeten in gelijkmatige delen vermalen worden. Als je gebruik maakt van een goedkope elektrische maler, is dat waarschijnlijk een soort blender, die de bonen stukslaat. Je krijgt dan gemalen koffie van grove delen en stof, en alles wat daar tussen zit. Een goede maler heeft maalschijven, waartussen de bonen vermalen worden. De schijven moeten verstelbaar zijn, waardoor je kunt instelen hoe fijn de bonen gemalen worden.
  • Gebruik goede apparatuur: Goede apparatuur kan een filterkoffie apparaat zijn, maar ook een dure espressomchine. Je kunt ook gebruik maken van losse filters en een ketel om zelf koffie op te schenken. Vaak geldt, dat alle waar naar zijn geld is. Verwacht niet van een filterapparaat van € 25,- dat je goede filterkoffie krijgt. Dat geldt ook voor een goedkoop espressomachientje. Heb je niet veel geld (over) voor een koffie apparaat, orienteer je dan op de verschillende slow coffee methodes.
  • Houdt je apparatuur schoon: Koffie die oud wordt, gaat ruiken en smaken naar as. Als je oude koffie vermengt met verse koffie, zal je koffie altijd “oud” smaken, dus ergens naar as proeven. Dat is jammer van alle moeite en kosten die je gedaan hebt, zoals hierboeven geoemd. Dus maak je bonenmaler regelmatig schoon, ook de maalschijven, verwijder alle oude koffie. Houd ook je filters en filterdragers schoon.
  • Laat je voorlichten: De meeste koffieliefhebbers praten graag over hun passie. Dus stel je vragen aan de medewerkers van een koffie speciaalzaak en de barista in de koffiebar. Ze zullen je graag voorlichten en helpen de kwaliteit van je koffie thuis te verbeteren.