Koffie voor thuis

Albert KunnenKoffie Zetproces

Koffie voor thuis

Vorige week heb ik het al gehad over het zetten van goede koffie voor thuis. Waarbij ik mijn voorkeur voor espresso koffie als uitgangspunt heb genomen als koffie. Ook omdat ik die vraag krijg over mijn koffie, op evenementen waar ik koffie maak. En ik maak daar nu eenmaal espresso koffie. Een goed alternatief voor koffie voor thuis, met constante kwaliteit en niet te duur, is zoals gezegd gebruik maken van een machine met cups (of capsules) zoals Nespresso.  Als je niet te veel koffie drinkt is dit een prima oplossing.

Handmaler

Wil je geen cups gebruiken en wel verse bonen, dan zijn er nog vele mogelijkheden naast een espressomachine. Je kunt door gebruik te maken van een eenvoudige handmaler (kosten zo rond de € 30,-) goedkoop je bonen malen en deze gebruiken in tal van verschillende zet-methodes. Let wel, mat een handmaler is het lastig en tijdrovend om de koffie zo fijn te malen als dat nodig is voor een espresso.

Slow Coffee

Je komt bij een handmaler dus uit bij andere zetmethodes, veelal de Slow-coffee methodes zoals ‘opschenken’ (Hario V60, Chemex, etc.), French-press (of cafetière), Aeropress, Moka Pot etc. Veel van deze methodes heb ik al eens besproken in mijn blog onder het kopje ‘Koffie Zetproces’ als goede alternatieven voor koffie voor thuis..

Verschil in Filter

Een groot verschil tussen de verschillende zet methodes is het gebruik van een metalen of papieren filter. Een papieren filter houdt alle fijne koffie deeltjes en ook het koffie-vet tegen. Daardoor krijg je bij filter koffie en de meeste Slow Coffee methodes een hele cleane en heldere koffie. Het zijn goede methodes om alle aroma’s in koffie te behouden, zodat je een hele rijke koffie kunt maken.

Maak je gebruik van metalen filters, zoals in een French press dan krijg je wel fijne koffie deeltjes en koffie-vet in je koffie. Vaak heeft dat een vollere smaak en de koffie in niet helder. Ook is het koffie-vet minder gezond ivm chorestorol.

Pads of Cups

Wil je niet zelf je koffie malen, dan ben je overgeleverd aan het kopen van gemalen koffie, waarbij het lastig is om deze vers te houden ne je geen invloed hebt op hoe fijn de koffie gemalen is. Of je maakt gebruik van koffie-pads of -cups. Het voordeel van Cups is dan weer, dat de koffie luchtdicht opgesloten zit in de cup. Dit in tegenstelling tot koffiepads, waarbij de koffie in een papieren filter verpakt zit. De gemalen koffie in een cup blijft dus langer vers. De koffie in een cup is zodanig gemalen dat deze is afgestemd op het gebruik van een ‘nespresso’-machine. Deze machine perst onder druk van 9-bar water door de cup (net als bij een espresso machine). Doordat de maalfijnheid hierop afgestemd is,  is de kans groot dat de doorlooptijd optimaal is om een lekkere kop espresso te krijgen.