Koffie zetprocessen

Albert KunnenKoffie Zetproces

Er zijn heel veel verschillende koffie zetprocessen. Elk land heeft zijn eigen koffie cultuur waarbinnen men op een bepaalde manier koffie maakt. Welk proces daarvan de lekkerste koffie maakt is uiteraard afhankelijk van smaak. Wel heeft elke proces zijn eigen specifieke kenmerken en eigenschappen waardoor bepaalde aspecten en aroma’s van koffie juist wel of juist niet benadrukt worden.

Zelf maak ik graag gebruik van een espressomachine, om koffie te maken op basis van espresso’s. Hiervoor is een (relatief dure) espressomachine en bonenmaler nodig. Slow Coffee biedt goedkopere een eenvoudiger manieren van koffie zetten, waarmee goede resulaten behaald kunnen worden.

Filterkoffie is één van de methodes binnen slow coffee, waarmee je een heel breed spectrum van de aroma’s in koffie in je kopje kunt krijgen en je alles uit koffie kunt halen wat er in zit. Filterkoffie heeft het kenmerk dat je een papaieren filter gebruikt waardoor je alle vetten en fijne sedimenten (stoffen) tegenhoudt, die in tijdens het extractieproces vrij komen. Hierdoor krijg je een heldere en schone (clean) kop koffie, waardoor bijzondere aroma’s in koffie heel goed tot hun recht kunnen komen en goed waarneembaar zijn.

Wij als Nederlanders houden over het algemeen van gefilterde koffie. Koffieprut in onze koffie vinden we niks. Dat is niet alleen omdat het niet fijn is om prut te proeven. Zolang er koffie (deeltjes van koffieboon) in water zit, gaat het extractieproces door. Hoe langer de koffie extractie duurt, hoe bitterder je koffie wordt. En bitter betekent ook meer caffeine.

In sommige delen van de wereld wordt daarom juist koffie gezet en gedronken met koffieprut in de pot en de kop. Zo wordt Turkse koffie in de pot gekookt waarbij water en koffie bij elkaar in de pot zitten en ook in je kop terecht komen. Om alle aroma’s uit de koffie te halen, worden de koffiebonen voor Turkse koffie bijna tot stof gemalen. Overigens heft veel suiker het probleem van de bittere smaak deels weer op.

Zo zijn er verder nog heel veel mothodes om koffie te maken, de koffie pads, de koffie cups, een perculator, een moka pot, de volautomatische machines, oploskoffie, de vacuum methode enz. enz. Ze zullen allemaal in de loop van de tijd wel langskomen in mijn blog om de specifieke kenmerken en werking te bekijken.