Koffieblend

Albert KunnenAlles over Koffie

Om een specifieke en constante koffiesmaak te krijgen mengen koffiebranders koffiebonen uit verschillende landen en streken door elkaar. We noemen dat een koffieblend of een melange.

Koffie is een natuurproduct. De koffieboon is zoals we gezien hebben de pit uit een bes die groeit aan een koffiestruik. De smaak van koffie wordt onder andere beinvloed en bepaald door omgevingsfactoren. Je zou dat kunnen vergelijken met de druiven in wijn. Zo zijn er vaste factoren zoals de specifieke soort struik (varieteit), de grondsoort waar de struik op groeit, de hoogte ten opzichte van de zeespiegel en dergelijke.

Er zijn natuurlijk ook variabele factoren die elk jaar anders kunnen zijn, zoals invloeden het klimaat, de hoeveelheid regen, hoeveelheid zon, teperatuur etcetera. Dat maakt dat de smaak van koffie van 1 specifieke boerderij of streek elk jaar anders is.

Door het melangeren (samenvoegen van verschillende koffiebonen) maken koffiebranders ook hun eigen specifieke koffiesmaak. We kennen allemaal de specifieke smaken als Douwe Egberts Roodmerk of de Van Nelle Supra. Ze doen hun best deze elk jaar hetzelfde te laten smaken door te spelen met de percentages van elke soort in de totale melange.