Koffieland Brazilië

Albert KunnenKoffielanden

Het is niet voor niets dat we als tweede koffieland Brazilië bespreken. Ethiopië was de eerste, omdat daar de koffie ontdekt is. Brazilië is een goede om als tweede te bespreken, omdat Brazilië de grootste koffieproductie van de wereld heeft. Honderd jaar geleden kwam 80% van de koffie uit Brazilië. Nu is dat nog 35%, maar nog steeds staat Brazilië bovenaan als grootste koffieland. Vietnam is de tweede op de ranglijst, met 14% van de totale productie. Een behoorlijk verschil met Brazilië.

Brazilië kent veel hoogvlakten, waardoor het veel Arabica verbouwd kan worden. En er zijn veel vlakke landerijen, waardoor machinaal oogsten goed haalbaar is. Daardoor zijn de percelen groot (tot 10.000 hectare) en kan goedkoop gewerkt worden.

In Brazilië worden veel verschillende Arabica varieteiten verbouwd, zoals de (Yellow) Bourbon, Catuai, Mundo Novi en Icatu. Streken als Sao Paulo, Cerradoe, Bahia en Sul de Minas zijn bekend en zul je vaak tegenkomen op de zakken van koffie uit Brazilië. Omdat Brazilië heel groot is als land en er lokaal verschillende klimatologische omstandigheden zijn, kom je alle verschillende productie methodes wel tegen in Brazilië., van gewassen tot natural en alles tussenliggende varianten. Hierdoor is er ook veel verschil in smaak en aroma’s te verwachten in de Braziliaanze koffies. Door de bank genomen is koffie uit Brazilië zacht, zoet en mild met een milde (niet al te volle) textuur. Kofie uit Brazilië wordt vaak gebruikt als basis voor een blend en aangevuld met koffie uit andere Zuidamerikaanse landen of juist met koffie uit Afrika voor een frisse toon. In de betere soorten, de echte goede single origins uit Brazilië kom je vaak aroma’s van noten en chocolade tegen.