Koffieland CostaRica
Speciaal om kennis te maken met geweldige koffie’s uit Midden America, zijn we op reis gegaan naar koffieland Costa Rica. We hebben daar verschillende koffieplantages bezocht en ons verdiept in de koffiecultuur van Costa Rica.
Costa Rica staat bekend om zijn hoogwaardige koffie. Zo is er door de overheid in een wet vastgelegd dat alleen Arabica-bonen mogen worden verbouwd. Hierdoor is de koffie uit Costa Rica van hoogwaardige kwaliteit en komen er veel mooie specialty koffie’s uit Costa Rica.
Koffie in Costa Rica
Aan het eind van de achttiende eeuw werd de eerste koffie verbouwd in koffieland Costa Rica. De koffieproductie in Costa Rica profiteert van het ideale klimaat en vruchtbare grond, waardoor het land een belangrijke speler op de wereldwijde koffie markt is geworden.
Eén van de belangrijke factoren die aan de hoge kwaliteit van de koffie bijdragen, zijn de verschillende verwerkingsmethoden die worden gebruikt. Men is niet bang om te experimenteren en nieuwe methodes te ontwikkelen. Elke verwerkingsmethode heeft invloed op de smaak en het aroma van de uiteindelijke koffie.
We hebben tijdens onze reis kennis gemaakt met de verschillende methodes en hebben ook de verschillen in smaak kunnen proeven die deze methodes in de koffie opleveren.
Gewassen (Washed) Methode
De gewassen methode is de meest gebruikte methode wereldwijd en ook in Costa Rica. Hierbij worden de koffiebessen direct na de oogst ontdaan van hun vruchtvlees – pulp. Vervolgens worden de bonen gefermenteerd in water, waardoor de aangehechte suiker laag oplost door gisting. Dit fermenteren in het waterbad, noemt men wassen. Na het wassen worden de bonen gedroogd in de zon of onder glas in een kas. Na het drogen blijven de schone koffiebonen over.
Gewassen koffie uit Costa Rica heeft een heldere en cleane smaak, met een mooie zuurgraad. Je proeft de citrusvruchten en bloemen en een beetje zoet van honing.
Natuurlijk (Natural) Methode
Bij de natuurlijke methode worden de koffiebessen in de zon gedroogd zonder dat het vruchtvlees wordt verwijderd. Dit proces kan enkele weken duren en vereist zorgvuldige controle tijdens het droogproces om schimmelvorming te voorkomen. Ook dit drogen gebeurd in de zon of ook wel in een kas. Door het drogen met het vruchtvlees trekken de suikers en aroma’s uit de vrucht in de koffieboon.
Natuurlijke koffie uit Costa Rica heeft een vollere en zoetere smaak dan gewassen koffie. Je proeft veel beter het rijpe fruit, zoals aardbeien, blauwe bessen en rozijnen. Het is een intense koffie met een uitgesproken aroma’s.
Honey (Pulped Natural) methode
De honey (of pulped natural) methode is een combinatie van de gewassen en natuurlijke methoden. Hierbij worden de koffiebessen (net als bij gewassen methode) direct na de oogst ontdaan van hun vruchtvlees – pulp, maar het slijm/suikerlaagje dat de boon omhult, blijft intact. De bonen worden vervolgens gedroogd met dit slijm er nog aan. Hierdoor komt er een gedroogd suikerlaagje om de boon en trekken de suikers ook enigszins in de boon.
Honey procesed koffie uit Costa Rica heeft een medium body en een zoete smaak met tonen van karamel, chocolade en gedroogd fruit. Ook een veelzijdige koffie met veel fruitige zoete aroma’s.
Welke methode is de beste?
Welke methode produceert nu de beste koffie? Elk land en elke streek heeft daar zo zijn eigen ideeën over. Uiteindelijk hangt het allemaal af van persoonlijke voorkeur. Houd je van een heldere en cleane koffie, dan is de gewassen methode iets voor jou. Vind je een vollere en zoetere smaak lekkerder, dan is de natuurlijke methode een goede keuze. En als je van een veelzijdige koffie houdt, dan is de Honey processed koffie meer iets voor jou.
Het is leuk om de verschillende verwerkingsmethoden te proberen en zelf te ontdekken welke koffie jouw favoriet is. Ga op zoek naar koffie uit Costa Rica met verschillende labels en laat je verrassen door de diversiteit aan smaken en aroma’s.