Koffieland Ethiopië

Albert KunnenKoffielanden

Het koffieland Ethiopië is een speciaal koffieland. Daarom start ik met Ethiopië bij het bespreken van de verschillende koffielanden.  Ethiopië is speciaal, omdat in Ethiopië de koffie ontdekt is en daar het eerste koffie werd gedronken. Zo’n 1000 tot 1500 jaar geleden werd daar de koffie ontdekt door de Geitehoeder Kaldi. Hij merkte dat zijn geiten hyper actief werden als ze van de koffiebessen gegeten hadden. Al snel daarna begonnen de mensen drankjes te maken van de bessen en merkten ze dat ze een opwekkende werking hadden.

Er wordt in veel verschillende regio’s in Ethiopië koffie verbouwd. Kaffa is de regio waar de koffie is ontdekt en waar van oudsher koffie wordt verbouwd en waar koffie ook nog in de wilde vorm voorkomt. De meeste koffie uit Ethiopie is ongewassen (Natural), met een volle body en veel verschillende smaakaroma’s. Koffie uit Ethiopie wordt vaak vernoemd naar de regio waar het groeit en geproduceerd wordt. Een aantal regio’ zijn:

  • Sidamo – Een bekende regio in het zuiden tegen Kenia aan,  met mooie koffie en een hoge productie. Sidamo koffie heeft veel fruitsmaak met citrus, limoen en bergamot aroma.
  • Limu – De meeste koffie’s uit Limu zijn gewassen koffies. De regio ligt hoog: 1100 – 1900 meter. Je proeft er veel citrus in en ook tonen van Chocolade.
  • Yirgacheffe – En klein gebied met hele speciale koffie, ook vaak gewassen koffie’s. Veel zoete fruitsmaken en chocolade.
  • Harrar – Veel koffies uit Harrar zijn doorsnee koffies, niet heel bijzonder. Er zitten ook hele mooie tussen met aroma’s van Cassis.  Deze komen van de hoger gelegen plantages.
  • Oromia – Uit deze regio komt koffie met een volle body. Veel zoet van bloesem en fruit (ananas) en tinten van cacao en karamel. Ook een regio die hoog ligt (1700 – 1800 meter).