Koffieland Indonesië

Albert KunnenKoffielanden

Veel koffie die wij in Nederland drinken komt uit het Koffieland Indonesië. Logisch natuurlijk, gezien de geschiedenis van Indonesië als kolonie van Nederland. Wat we vaak niet weten is dat de Nederlanders zelf de koffie geimporteerd hebben in Indonesië.

Koffie komt oorsponkelijk uit Ethiopië en is door toedoen van de mens in vrijwel alle tropische landen van de wereld terecht gekomen. De koffie in Indonesië is via de Amsterdamse Botanische tuinen naar Indonesië gexporteerd. Aan het eind van de 17e eeuw zijn koffie plantjes van Amsterdam naar Indonesië vescheept. Ruim 10 jaar later aan het begin van de 18e eeuw komt de eerste koffie uit Indonesië in Nederland aan.

Indonesië is heel groot en kent jheel veel verschillende eilanden. Het is dus eigenlijk niet correct om over koffie uit Indonesië te spreken, dat is veel te globaal. Bekende koffeigebieden zijn Java, Sumatra en Sulawesi. Op het eiland Java wordt Robusta en Arabica verbouwd, Arabica op de hoge berghellingen in het oosten van het eiland. Sumatra produceert vooral Robusta.  Globaal kun je zeggen dat koffie uit Indonesië kruidige aroma’s bevatten en een volle body heeft.