Koffieland Vietnam

Albert KunnenKoffielanden

Nu we toch bezig zijn met de grote koffieproducerende landen, laten we dan koffieland Vietnam ook maar meteen doen. Sinds eind vorige eeuw de tweede op de ranglijst van koffieproducerende landen. Goed voor 14% van de wereldproductie, na Brazilie met 35%.

Vietnam is pas laat op gang gekomen met de productie van koffie in vergelijking met andere landen. Pas halverwege de 19e eeuw is men gestart met de commerciele productie van koffie. En ruim 100 jaar later begon het grootschalig te worden. Eerst uiteraard allemaal als staatsbedrijven onder het communisme. Eind jaren 80 (dus pas zo’n 30 jaar geleden) werden de eerste privé plantages toegestaan. Er is dus heel hard gewerkt aan het vergroten van de productie, waardoor koffie een belangrijke bron van inkomsten is in Vietnam. En de productie groeit nog steeds.

Vietnam is de grootste Robusta producent ter wereld. Daar waar in Brazilie vooral Arabica verbouwd wordt, is dat in Vietnam vooral Robusta. In veel goedkopere koffies en melanges zit Robusta uit Vietnam als basis. Ook veel oploskoffie / instantkoffie is van oorspong Vietnamese Robusta.

Vietnam kent heel veel kleine plantages waar met irrigatie en bemesting hele hoge volumes gehaald worden. Door het klimaat en de omvang van het land, wordt het hele jaar door koffie geproduceerd. Volume is over het algemeen belangrijker dan kwaliteit in Vietnam. Alhoewel er de laatste jaren ook steeds meer aandacht komt voor de kwaliteit en ook Arabica plantages de specialty normen weten te halen, vooral in de noordelijke provincies Son La en Quang Tri.