Koffiemachine voor thuis

Albert KunnenKoffie Zetproces

Koffiemachine voor thuis

Vaak krijg ik de vraag hoe mensen zelf thuis net zulke lekkere en goede koffie kunnen maken als ik ze op een evenement serveer. Dat is natuurlijk een compliment, maar ook een uitdaging om daar in een paar zinnen een antwoord op te geven waar men wat aan heeft. Want want is een goede en betaalbare koffiemachine voor thuis, waar de meeste mensen mee uit de voeten kunnen? Zonder dat ze meteen een grote en dure espressomachine moeten kopen met een dure bonenmaler en dan ook nog eens een barista training moeten volgen om er mee over weg te kunnen? Mijn uitgangspunt voor een lekkere kop koffie is tenminste altijd een espresso, dat is nog steeds voor mij de lekkerste basis voor een kop koffie.

Verse bonen

Het belangrijkste is dat je verse bonen gebruikt en goede kwaliteitskoffie. Dan heb je dus ook een losse bonenmaler nodig of koffiemachine met en ingebouwde bonenmaler. De enige uitzondering hierop is gebruik te maken van koffie-cups. In die cups zit vers gemalen koffie die luchtdicht verpakt is in de cup, dus vers blijft, totdat je er koffie van maakt.

Vol-automaat of Nespresso

De goedkoopste en het makkelijkste alternatief voor een espressomachine is een Nespressoapparaat met cups. Dat geeft voor 90% hetzelfde resultaat als koffie met een epsressomachine en bonenmaler. En het is voor de meeste mensen financieel haalbaar. Een ander voordeel is ook dat het gebruik geen geen speciale kennis of vaardigheden vereist.

Een wat duurder alternatief is de vol-automaat die zelf de koffie maalt, en er een epsresso van maakt. Vaak kun je ook nog melk opschuimen met een stoompijpje voor de cappuccino. Vol-automaten heb je in alle prijsklassen en uitvoeringen die je maar kunt bedenken. Hier geldt vrijwel altijd dat een duurdere machine een beter resultaat kan geven.

Afstellen vol-automaat

Het belangrijkste is dat er voldoende afstel mogelijkheden zijn op je koffiemachine voor thuis, om een lekkere espresso te zetten. Een goede espresso is 30 ml koffie, dat in 25 seconden doorlooptijd gezet is van 7 tot 9 gram gemalen koffie. Als je van een sterke koffie houdt is 9 gram OK, en als je van slappere koffie houdt gebruik je 7 gram. Het is dus als eerste belangrijk dat je in kunt stellen hoeveel koffie de machine gebruikt voor 1 kopje koffie om de sterkte van je koffie te bepalen. Daarnaast moet je de maalfijnheid in kunnen stellen, zodat de machine inderdaad in 25 seconden een espresso maakt. Hoe fijner de bonen gemalen worden, hoe langer de koffie doorloopt, voordat je voldoende koffie hebt voor een espresso.

Vaak heb je niet zoveel en zo fijne afstelmogelijkheden in een vol-automat om tot een optimaal resultaat te komen, met welke willekeurige koffie dan ook. Om een optimale smaak te bereiken met jou machine, is het  vaak gewoon een kwestie van testen, met welke koffie je het beste resultaat krijgt, wat jij zelf lekker vindt.