Hieronder vind je koffierecepten van verschillende dranken die bereid worden met een espressomachine met een stoompijpje voor de melkschuim. De koffierecepten vinden over het algemeen hun oorsprong in Italie.
Espresso
De espresso is de absolute klassieker uit Italië.
Voor een juiste bereiding wordt 33 mililiter heet water in ongeveer 25 seconden door gemalen koffie geperst. Hoeveel tijd exact nodig is wordt bepaald door verschillende factoren, waarvan uw eigen smaak er één is. Houdt u bijvoorbeeld van de wat zure rijke smaak van koffie, dan kan een korte tijd goed zijn.
Een goede espresso wordt bedekt met een stevige crémelaag. De volgende ingrediënten heb je nodig voor dit recept:
- Koffiebonen
- Suiker (naar smaak)
- Espressokopje (inhoud ongeveer 40-50 ml)
De Espresso is de basis voor vrijwel elke andere koffievariant.
Macchiato
Een Macchiato is een met melk bevlekte espresso.
Giet een kleine hoeveelheid opgeschuimde melk op de espresso in een espressokopje.
De volgende ingrediënten heb je nodig voor dit recept:
0,5 dl melk
Koffiebonen
Suiker (naar smaak)
Espressokopje (inhoud ongeveer 50 ml)
De bereiding bestaat uit de volgende handelingen:
Maak een normale espresso (zie hierboven).
Verwarm het melkschuim/de melk: maak de melk eerst luchtig door deze op te warmen. Wanneer vervolgens meer lucht wordt toegevoegd, ontstaat er melkschuim.
Schenk een kleine hoeveelheid melkschuim op de espresso tot het espressokopje bijna vol is.
Cappuccino
Een Cappuccino bestaat uit 1/3 espresso, 1/3 warme melk en 1/3 melkschuim.
De volgende ingrediënten heb je nodig voor dit recept:
1 dl melk
Koffiebonen
Suiker (naar smaak)
Cappuccinokopje (ongeveer 100 ml)
De bereiding bestaat uit de volgende handelingen:
Maak een normale espresso (zie hierboven).
Verwarm het melkschuim/de melk: maak de melk eerst luchtig door deze op te warmen. Wanneer vervolgens meer lucht wordt toegevoegd, ontstaat er melkschuim.
Schenk het melkschuim op de espresso. Een deel van de melk zal zich vermengen met de koffie en een deel zal als schuim bovenop de koffie blijven drijven. Een perfecte cappuccino heeft ongeveer 1 cm stevige schuim bovenop de koffie.
Lattè Macchiato
Het kenmerk van een lattè macchiato (‘macchiato’ betekent ‘gevlekt’ in het Italiaans), is dat een deze wordt gemaakt in een glas, waarbij er verschillende laagjes zichtbaar zijn, een laagje melk, een laagje koffie en een laagje melkschuim. Een goede lattè macchiato bestaat uit meerdere lagen die niet door elkaar lopen en van elkaar gescheiden zijn; macchiato betekent “gescheiden”. Om dit te bereiken is het handig om eerst de melkschuim te maken, deze de tijd te geven te “bezinken” waardoor de warme melk zich scheidt van de melkschuim en pas later de espresso er aan toe te voegen.
De volgende ingrediënten heb je nodig voor dit recept:
1,5 dl melk
Koffiebonen
Suiker (naar smaak)
Klein metalen koffie-/melkkannetje (60 ml)
Hittebestendig glas (ongeveer 150 ml)
De bereiding bestaat uit de volgende handelingen:
Verwarm de melk tot melkschuim, net als bij de cappuccino: maak de melk eerst luchtig door deze op te warmen. Wanneer vervolgens meer lucht wordt toegevoegd, ontstaat er melkschuim.
Schenk de melk in het glas. Door deze even te laten staan zal de warme melk zich scheiden van de schuim, zodat er al twee lagen ontstaan.
Maak een normale espresso (zie hierboven) of indine gewenst een dubbele espresso in het kleine koffiekannetje (verwarm deze eerst voor).
Schenk de espresso voorzichtig in het glas, houd daarbij het glas een beetje schuin, zodat de espresso over de zijkant van het glas loopt.
Een deel van de melk zal zich vermengen met de koffie en bovenop de warme melk blijven drijven. De melkschuim zal weer bovenop de koffie blijven drijven
U ziet mooie lagen ontstaan, de Latte Macchiato is klaar.
Coffee Mozart
Een Coffeo Mozart is een espresso met chocolade likeur en slagroom. Sterke zoete koffie dus, met een scheurtje alcohol houdende likeur. Dit recept is ook goed te maken een chocolade siroop zonder alcohol. Het mooiste is het om deze koffie te serveren in een glas.
De volgende ingrediënten heb je nodig voor dit recept:
1 warme espresso
30 ml chocolade (likeur of siroop)
Slagroom
Cacao poeder
Maak zoals hierboven beschreven een espresso in een glas wat je ook voor een cappuccino zou gebruiken. Schenk de chocolade likeur in de espresso en meng het goed door.
Voeg een spiraal van slagroom toe en bestrooi de slagroom met cacao poeder.