Koffieverslaving

Albert KunnenKoffie en gezondheid

Als we regelmatig koffie drinken kan koffie positieve effecten hebben op onze gezondheid, zoals ik in mijn vorige post meldde. Een ander effect als je regelmatig koffie drinkt is dat je de dag niet kunnen beginnen zonder  koffie. Je zou dit koffieverslaving kunnen noemen, net zoals we een chocoladeverslaving of chipsverslaving kennen. We zijn gewend om op een bepaald moment koffie te drinken, we verlangen er dan echt naar en worden chagrijnig als we geen koffie krijgen.

Als je echter dagelijks veel koffie drinkt, dan raakt je lichaam gewend aan de cafeïne. Deze stof in de koffie heeft een verslavende werking en kan je echte een koffieverslaving bezorgen. Je hebt dan altijd een aantal koppen koffie nodig voordat je goed kunt functioneren en je je echt fit voelt. Ook krijg je hoofdpijn als je te lang geen of te weinig koffie gehad hebt. Je wordt pas echt goed wakker na en paar koppen koffie.

Een belangrijk voordeel van een koffie verslaving is dat je omgeving geen last heeft van deze verslaving. Behalve dan van je slechte humeur als je nog geen koffie gehad hebt…. .

Een paar koppen koffie per dag is niet slecht, maar te veel koffie is ook niet goed. Wat te veel is, hangt van veel factoren af. Wil je van je koffie verslaving af, ga dan langzaam minder koffie drinken, elke dag een kopje minder. Of stop in 1 keer en neem het voor lief dat je een paar dagen lichte hoofdpijn hebt en je wat duf voelt. Na hooguit een week ben je er daar wel weer af.

Maar waarom zou je uberhaubt helemaal willen stoppen met koffiedrinken???