Minipresso voor een espresso ToGo

A.J. KunnenKoffie accessoires, Koffie Zetproces

Minipresso voor een espresso ToGo

Vorige keer had ik het over een geweldig espresso apparaat voor thuis. Niet te duur en zonder stroom gebruik. Toen ik daar even over nadacht, herinnerde ik mij een ander voor mij ook nieuw espresso apparaatje, de Minipresso voor een espresso ToGo.

Zuid Afrika

In oktober waren we in Afrika, eerst in Kenia om de 316 CoffeHouse te bezoeken en de MBuni Coffee Farm. Een mooie leerzame reis over de productie van koffie in land waar al heel lang koffie geproduceerd wordt voor de export. En waar de bevolking nu zelf ook leert hun eigen koffie te drinken. We leveren met de 316 CoffeeHouse in Kitengela hier een bijdrage aan. Na Kenia zijn we 2 weken in Zuid Afrika geweest, in de de West Kaap. We hebben veel wijn geproefd, maar ook genoten van de koffie cultuur in Zuid Afrika. Zo kwamen we bij een koffie-brander in Swellendam terecht. Een kleine microbander die net een paar maanden geleden gestart was met een eigen koffie-lijn. Naast koffie verkocht hij ook wat koffie assesoires voor koffie thuis of onderweg.

De Minipressominipresso

Na wat gebabbeld te hebben over de verschillende zetprocessen met hun voor- en nadelen, kwam hun favoriet voor thuis ter sprake: De Minipresso voor een espresso ToGo en uiteraard ook voor espresso thuis. Eein klein en handsaam apparaatje die je gemakkelijk mee kunt nemen en waarmee je in een handomdraai een echte espresso zet.

Voor een espresso moet je 9 bar druk opbouwen om het het hete water door een koffie-bed te persen. Met dit apparaatje bouw je handmatig druk op door meerdere malen op een knop te drukken, totdat je al het water gebruikt hebt.  Je kunt een enkele en een dubbele espresso zetten.

minipresso voor een espresso ToGoJe hebt gemalen koffie nodig van een espresso maling, dus heel fijn gemalen koffie. Dat zou je zo kunnen kopen, maar ook zelf malen vlak voordat je het wilt gebruiken. je kunt de gemalen koffie meenemen in het koffiereservoir van de minipresso. Verder moet je als je onderweg koffie wilt maken, natuurlijk ook zorgen voor heet water. Meenemen in een thermoskan is het handigste.

De Minipresso voor een espresso thuis is een wat goedkopere oplossing dan de ROK espressomaker die ik in mijn vorige blog besproken heb. EN, je kunt met de minipresso heel handig onderweg of op vakantie even een espresso maken, ook niet geheel onbelangrijk.

Als je zelf bonen wilt malen vlak voordat je koffie maakt (wat voor verse koffie toch wel belangrijk is), heb je een eigen bonenmaler nodig. Vaak is een goede elektrische maler een dure oplossing. De goedkope malers zijn vaak meer blenders dan malers. Met zo’n goedkoop malertje krijg je geen egale maling. De bonene worden stuk geslagen in fijn stof tot grove korrels.

Met de hand malen kan, maar is voor espressomaling vaak tijdrovend en intensief. Maar ook daarvoor het ROK een goede oplossing met de ROK epsresso hand maler. Niet heel handig om in de auto mee te nemen en om onderweg in de auto even je bonen te malen, maar wel voor thuis :-).