Moka Pot

Albert KunnenKoffie Zetproces

Afgelopen week heb ik een Moka Pot gekocht. Zo’n klein Italiaans pruttelpotje of zoals het ook wel genoemd wordt, een Espressopotje. Dat laatste klopt eigenlijk niet, want je zet er geen echte espresso mee. Alhoewel het resultaat er wel op lijkt. Het proces is vergelijkbaar met die van een Perculator. Bij de meeste perculators krijg je de uiteindelijke koffie onder het koffiefilter. Bij een Moka Pot komt de gezette koffie boven het filter in het koffie kannetje dat je op het filter draait. Het voordeel is, dat het water maar eenmaal door de gemalen koffie heen gaat. Hierdoor krijg je de beste koffie.

Moka potEen moka pot bestaat uit drie delen:

  • Een waterreservoir – onderste deel
  • Een koffie filter – zit in het waterreservoir
  • Het potje – bovenste deel

Het potje kun je losdraaien van het reservoir.

Maar hoe zet je nu koffie met zo’n pruttelpotje? Het belangrijkste is dat je het filter helemaal vult met gemalen koffie en het waterreservoir helemaal met (koud) water. En helemaal betekent in dit laatste geval, tot aan het ventieltje, zodat de onderkant van het filter niet het water raakt.

Door beide helemaal te vullen, krijg je het beste resultaat. Koop dus een Moka Pot met de inhoud die bij jou past. Er zijn verschillende afmetingen beschikbaar, van klein tot groot.

De maling die je gebruikt zit normaliter tussen espressomaling (fijne maling) en snelfiltermaling (grove maling) in. Hier kun je mee spelen. Hoe fijner de maling, hoe meer druk er in het potje opgebouwd wordt en hoe langer het extractie proces duurt, dus zal je koffie sterker worden en meer bitters bevatten.

Draai, nadat je water en koffie er in gedaan hebt, beide delen op elkaar. Niet te strak, maar wel vast. Zet het potje daarna op het vuur. Na een paar minuten zal het water gaan koken en de stoom door de koffie naar boven komen en in het bovenste deel terecht komen. Zet de deksel open, om te voorkomen dat een deel van de koffie tegen de deksel aankomt en weer terugstroomt door het tuitje.

Als je het potje hoort pruttelen, is de koffie klaar. Haal hem van het vuur, draai de bovenste koffiepot er af en schenk de koffie uit. Gebruik kleine kopjes, zo’n 50 ml koffie per kopje. In een groter kopje kunt je er ook opgeschuimde melk in doen, zodat je een ‘cappuccino like’ koffie hebt.