Munduk Coffee van Bali

Albert KunnenEerlijke Koffie, Koffielanden

Munduk Coffee van Bali

Zo nu en dan maken we koffie op een groter evenement en dan staan we daar meerdere dagen. Zo ook een maand geleden op de Pinsterconferentie, 4 dagen koffie maken voor een paar duizend mensen (we kunnen niet alle 65.000 bezoekers van koffie voorzien, maar 10% is toch wel leuk). Het leuke van dergelijke meerdaagse evenementen is dat je wat groter uit kunt pakken, meer spullen mee kunt nemen, waaronder de mogelijkheid om verschillende koffie’s mee te nemen.

Bali

Zo hadden we onder andere een Specialty Coffee van Heavenly Coffee op de molen, een bijzonder lekkere Munduk Coffee van Bali, uit Indonesië. Speciaal vers voor ons gebrand vlak voor (en ook tijdens) de conferentie.

Koffieland Indonesië

Een jaar geleden heb ik al eens een blog geschreven over Indonesië als koffieland. Er is natuurlijk veel meer over te zeggen dan dat ik destijds in vier alinea’s deed, maar zoals een bekend gezegde “the proof of the pudding is eating it” aangeeft, is het veel beter om de koffie dan maar zelf te proeven.

Mijn algemene idee over koffie uit Indonesië is dat het vol, aards en kruidig is. Overall klopt dat ook wel als typering voor koffie uit Indonesië. Vaak als pure koffie heel lekker als Espresso of Lungo. Maar vanwege de kruige aroma’s minder lekker  (naar mijn smaak) in een Cappuccio en Latte. En het is nu eenmaal een feit dat ik in 70% van de gevallen deze melkvarianten schenk. Dus ik gebruik normaliter geen koffie van Inodonesië.

Echter, ik sta altijd open om nieuwe koffie’s te proeven en te proberen. Zo ook deze Munduk Coffee van Bali, waarvan door de brander werd gezegd dat deze vooral ook noten aroma’s bevat, een zoete afdronk heeft en weinig kruidig is. En laat dan nu precies zijn wat ik zoek in een koffie. En dat wordt waar gemaakt! helemaal als de koffie net iets donkerder gebrand wordt, tegen de second crack aan. waardoor hij net iets pittiger wordt en goed blijft staan in een cappuccino.

Munduk Coffee van Bali

Munduk Coffee

De Munduk Coffee heeft minder aardse tonen dan de meeste koffies uit Indonesië. Naast de lichte kruidige tonen en afdronk is de Munduk Bali in eerste instantie fris en fruitig met een ondertoon van geroosterde noten en zoete chocolade. Klinkt dat goed of wat?

Biologisch

Op de plantage worden alleen natuurlijke bestrijdingsmiddelen en organische meststoffen gebruikt en men gaat bewust om met het milieu en de omgeving (mens en dier). Er zijn veel hoge bomen gepland voor de schaduw, zodat de koffieplanten niet te veel in het directe zonlicht staan.

MVO

Men werkt op de Munduk Plantage niet alleen om zelf zoveel mogelijk geld te verdienen. Ze hebben juist oog voor hun omgeving en de mensen in de omligende dorpen en zijn zo maatschappelijk verantwoord bezig. Zo hebben ze een Munduk Foundation opgericht die fondsen krijgt vanuit de opbrengst van de koffie. De foundation doet goed werk voor de locale bevolking, zowel op gebied van onderwijs, gezondheidszorg als planologische ontwikkeling in de dorpen.

Direct Chain en Direct Trade

Er wordt vanuit een Europees team samengewerkt met het locale team voor de Direct Trade / Chain import. Hierdoor krijgt de locale bevolking tot 30% meer geld uit de opbrengst van de koffieplantage dan bij de traditionele koffiehandel.

Al met al een geweldige koffie, uit een geweldig koffieland, met een fantastische smaak en een goed verhaal. Een specialty koffie die een uitzondering is op de regel dat ik koffie uit Indonesië niet zo geschikt vind voor Koffie op locatie.