Proefsamples Roast n Toast

Albert KunnenKoffielanden

Proefsamples Roast n Toast

Ik sta altijd open om lekkere koffie te ontdekken. Als ik de mogelijkheid krijg om koffie samples te proeven sla ik dat niet af natuurlijk. Enige tijd geleden was ik bij Aad in Veenendaal. Aart is de man achter Roast ’n Toast. Roast ’n Toast is een micro koffiebrander, twee jaar geleden gestart en al redelijk gegroeid. Van Aart kreeg ik drie proefsamples Roast n Toast koffie toegestuurd om te proeven. Alle drie single origin’s.

Naast dat een koffie gewoon lekker kan zijn en veel mooie aroma’s kan bevatten, vind ik het belangrijk dat een koffie goed past bij mijn mobiele espresso service voor koffie op locatie. En ik moet zeggen dat ik het wel heel lastig vind om een koffie te vinden die mijn huisblend kan verslaan. Daar kom ik in een andere blog nog wel eens op terug. Nu eerst de drie proefsamples van Roast ’n Toast.

Colombia Supremo

Afhankelijk van de streek in Colombia, kan koffie uit Colombia hele verschillende smaak aroma’s bevatten, Van vol zoet chocolade tot tropisch fruit. Deze Supremo uit Colombia zit aan de fruit kant met zijn aroma’s: Pruimen, donker fruit zoals bessen en bramen met daarnaast wat bloemig. Een frisse koffie, niet echt zoet, maar als espresso gezet vol en romig. AL met al een lekkere en bijzondere koffie. Door zijn fruitigheid vind ik altijd dat opgeschuimde melk de smaak niet verstrekt, maar juist afbreekt. Ik vind het dan ook jammer als je deze koffie gebruikt voor een cappuccino.

Indonesië Arabica Mandheling

Deze koffie komt uit het noorden van het Eiland Sumatra. Een gebied met veel bergen en hoge hellingen waar Arabica koffie prima verbouwd kan worden. Koffie uit Indonesië is vaak kruidig, ook deze Mandheling voldoet aan die karkateristiek. Naast kruiden en ceder, komen ook de aardse tonen goed naar voren (vooral in de Americano). Verder is de koffie wel lekker fris, dus niet muf door te veel aardse tonen. Als espresso is hij krachtig en lekker vol. Ik ben zelf niet zo’n fan van kruidige koffie in combinatie met opgeschuimde melk, dus wat mij betreft minder geschikt voor een cappuccino.

Peru

Deze koffie van Roast ’n Toast uit Peru is zacht en vol met veel cacao smaak, vooral in de afdronk. Ergens vind je ook de frisheid an rode bessen terug en toch is het als espresso een zoete koffie. Wat goed zou moeten combineren met melk in de cappuccino. En toch valt de koffie enigszins weg als je er een cappuccino van maakt.

Prima koffie

Alle drie proefsamples Roast n Toast koffie zijn prima koffies, voor een redelijke prijs gezien de kwaliteit en ze worden (of zijn net) vers voor je gebrand na bestellen. Lekkere koffie als je wat speciaals wilt en een speicfieke smaak zoekt uit een bepaald land. Het zou mooi zijn als er nog meer verhaal achter deze koffies van Roast ’n Toast zit, zodat er meer over te vertellen is, wat toch moet kunnen bij single origin koffie.