Pulp Natural Koffie

Albert KunnenKoffieproductie

Een variant binnen de gewassen koffie’s is  Pulp Natural Koffie, ook wel Honey Coffee genoemd. Het Pulp Natural productieproces (of semi washed) is een variant op het natte proces waarmee de gewassen koffie geproduceerd wordt. In het Pulp Natural proces worden de bessen ook vanuit een waterbassin door een wals geperst, waarbij de pit uit de bes geknepen wordt. Na het pulpen zit er nog steeds dat zoete slijmlaagje om de pit (de koffiebonen).

Nu wordt dat zoete suikerlaagje er echter niet afgehaald, maar worden de bonen in dat laagje gedroogd en wordt dat laagje er later mechanisch  in een pers afgehaald. Dit gebeurt als de bonen met het suikerlaagje teruggedroogd zijn tot 12%-15% vochtgehalte.

Doordat de bonen opdrogen in het suikerlaagje, trekken de zoete aroma’s van dat laagje ook in de boon, wat je later terug kunt proeven in de koffie. Een Pulp natural koffie geeft een wat voller mondgevoel en heeft meer body dan een volledig gewassen koffie. Ook kun je meer zoet verwachten en minder zuur. Vandaar dat koffie uit dit proces ook wel de aanduiding Honey krijgt.