Single Estate koffie

Albert KunnenAlles over Koffie

Single Estate Koffie is eigenlijk een verbijzondering van Single Origin koffie. Single Origin koffie is (zoals je in een vorige blog kon lezen) koffie uit één streek of één land. Bij Single Estate koffie gaat dat nog verder. Single Estate koffie komt (zoals de naam dat al zegt) van één specifieke koffie plantage of koffie boerderij. Hierbij heeft de koffieboer zelf alle invloed op de koffie. Hij bepaalt de varieteit, het productieproces, het bemestingsplan, etc. Bij Single Estate koffie is het goed na te gaan of het biologische koffie is, hoe het geproduceerd is en geoogst wordt. Nog veel meer en specifieker dan bij Single Origin dus.

Vaak zie je dat een Single Estate koffie rechtstreeks door de boer aan de importeur of de koffiebranderij in het westen geleverd wordt. Veelal zitten daar geen extra schakels tussen en is hij niet afhankelijk van een coorporatie. Hierdoor kan hij ook in verre mate zelf bepalen welke en hoe hij de koffie verbouwd. Hij kan zich daarin late leiden door wat afnemers vragen, bijvoorbeeld branders in het westen of een grote importeur.

Omdat er minder schakels tussen zitten, kan er meer geld overblijven voor de boer en heeft hij meer mogelijkheden om te investeren in aanpassingen en verbeteringen in zijn productieproces. Single Estate koffie’s zie vaak terug in de Direct Trade / Fair Chain markt, dus de eerlijke koffie’s. Vaak zijn de biologische koffies ook single estate. Omdat een boer minder afhankelijk is van een coorporatie en de opgelegde productie hoeveelheden van een coorporatie, kan hij experimenteren met andere bemesting en ongedierte bestrijding.

Het is wel een grote stap voor een koffieboer om zelfstandig de wereldmarkt te betreden. Niet veel boeren kunnen dat of lukt dat. Door de aandacht in het westen voor speciale koffies, wordt die markt wel steeds groter en zien steeds meer boeren de kans om hun product rechtstreeks te vermarkten.