Single origin Koffie

Albert KunnenAlles over Koffie

Single origin Koffie is koffie uit één streek of één land. Een single Origin koffie kan een hele specifieke en uitgesproken smaak hebben. Omgevingsfactoren in een regio zijn deels bepalend voor de specifieke smaak en aroma’s in de koffie. Meestal wordt in een specifiek gebied door alle boeren dezelfde varieteit (koffiesoort) gebruikt.

Varieteiten ontstaan vaak doordat deze specifiek voor een bepaald gebied gekweekt en ontwikkeld zijn. Niet elke varieteit kan in alle omstandigheden goed groeien en veel bessen produceren. Verschillende factoren zijn daarop van invloed zoals de luchtvochtigheid, de temperatuur, hoogte. Maar ook bepaalde ziektes en schimmels kunnen bepalen welke varieteit gebruikt wordt.

Het is de uitdaging voor de boer om de juiste varieteit te vinden, die voldoende productie geeft, resistent tegen ziektes en ook nog goede kwaliteit bonen. Boeren werken hiervoor samen in Coorporaties, ook de overheid werkt hier vaak in mee, om de economie te stimulieren door een hoge koffieproductie in de regio.

In gebieden met veel kleine koffieboeren zijn het veelal de coorporaties die productiecapaciteit aanbieden voor de gezamenlijke boeren in die regio. Boeren hoeven dan niet zelf en alleen te investeren in een productie-straat om de rijpe bessen te bewerken tot gedroogde groene bonen. Ook dit gezamanlijk productieproces bepaalt de smaak van de single origin koffie uit die streek.