Specialty Coffee

Albert KunnenAlles over Koffie

De kreet Specialty Coffee wordt vaak gehoord in de coffee-scene. Maar wat is het nu precies? Het verrassende is dat het (nog) niet volledig gedefinieerd en vastgesteld is wat Specialty Coffee nu precies is. Wat in elk geval duidelijk is, is dat het niet de gewone koffie is die je in de supermarkt koopt. Het is speciale koffie, speciaal in de zin van goede en traceerbare kwaliteit.

Bij specialty coffee weten we waar de koffie geproduceerd is en op welke manier. Ook is bekend welke bonen er verwerkt zijn in de koffie (vaak 1 soort) en welke smaak aroma’s je kunt verwachten in je kopje koffie. Specialty coffee moet je vers dinken om te kunnen genieten van alle aroma’s. Je moet dus weten wanneer de koffie gebrand is, zodat je deze binnen 2 maanden na het branden kunt gebruiken. Dit branden wordt in Nederland door kleine banderijen van koffiie liefhebbers gebrand. Veelal halen die een deel van de koffie’s die ze branden zelf uit de koffielanden bij de koffie boeren op.

Wereldwijd is er een koffie association die onder andere de kwaliteit van koffie beoordeeld en bewaakt. Om dat te kunnen doen stellen ze richtlijnen op, zodat er objectief beoordeeld kan worden. Zo is een richtlijn voor specialty koffie dat de koffie 85 of meer punten moet halen bij het “Cuppen”. Dit cuppen is een standaard methode om de kwaliteit van koffie vast te tstellen, waarbij verschillende aspecten van de koffie beoordeeld worden en gewaardeerd met punten. Het totaal moet voor specialty koffie dus boven de 85 punten uitkomen.

Specialty coffee kun je kopen bij de koffie speciaal zaak, zoals je die in de grotere steden vindt. Drinken kun je het meestal wel bij de exclusieve coffee bar’s in grote steden. Vaak kan de Barista je dan precies vertellen welke koffie je te drinken krijgt en welke smaken je kunt verwachten.