Turkse Koffie

Albert KunnenKoffie Zetproces

Turkse Koffie, die ook wel Oosterse Koffie wordt genoemd, wordt van oorsprong vooral in het Midden Oosten gedronken. Men nuttigt het eigenlijk de hele dag door, uit kleine kopjes. De koffie wordt samen met suiker, gekookt in een klein pannetje, dat een ‘Ibrik’ of een ‘Cezve’ genoemd wordt.

Om Turkse koffie temaken, moet je de koffie heel fijn malen, zo fijn als stof en poedersuiker. Gebruik ongeveer een theelepel koffie per kopje. Uiteraard kun je meer of minder gebruiken naar gelang je sterkere koffie wilt. Vogens het originele recept moet je net zoveel suiker als koffie toevoegen. Doe dit al voordat je de koffie verwarmt per kopje koffie wat je zet, gebruik je 50 ml water.

Doe dit samen in de Ibrik en roer alles door elkaar tot de suiker is opgelost en de koffie zch goed vermengd heeft. Dan verwarm  je de koffie langzaam, totdat het kookt. Er vormt zich nu een laagje schuim op de koffie. Dit schuim verdeel je met wat koffie over de kopjes, elk kopje vul je nu tot maximaal één derde.

Roer de koffie inde Ibrik een keer door en zet de Ibrik vervolgens weer op het vuur en verwarm je de rest van de koffie tot deze kookt. Houd de koffie goed in de gaten als je het op het voor zet, het kookt heel snel over! Schenk nu de rest van de koffie uit over de kopjes, door ze allemaal evenredig te vullen. Schenk niet alle koffie uit, want onderin zit heel veel koffieprut, die laat je voor het grootste deel in de Ibrik zitten.

Wacht een paar minuten voordat je de koffie drinkt, om ook in het kopje de prut te laten zakken. Drink niet je hele koje leeg, om te voorkomen dat je alle koffieprut in je mond krijgt.