UTZ gecertificeerde koffie

Albert KunnenEerlijke Koffie

UTZ gecertificeerde koffie

UTZ

Er zijn verschillende certificeringen en logo’s die aangeven dat een koffie (en ook Thee en Cacao)  ‘Eerlijk’ is. Een hele bekende is Max Havelaar. Maar er is ook UTZ gecertificeerde koffie, een logo die je ook vaak tegenkomt op en pak koffie. Wat houdt dit logo, deze certificering in en wat is het verschil met bijvoorbeeld Max Havelaar?

Duurzaamheid

Het UTZ logo garaandeert je dat de koffie op een duurzame wijze is verbouwd en geproduceerd. UTZ stimuleert duurzame landbouw, dus toekomst gericht. Met ziet er op toe dat natuurlijke grondstoffen optimaal worden gebruikt zonder dat deze worden uitgeput en dat het oorspronkelijke natuurlijke mileu niet wodt aangetast.

Sociaal

Naast duurzaamheid ziet UTZ ook toe op de werkomstandigheden voor de medewerkers. Dus een totaal pakket om toekomst gericht te werken en niet alleen korte termijn geldverdienen.

Kwaliteit

Alle maatregelen moeten er toe bijdragen om de kwalitiet van de koffie en productiviteit van een plantage te verhogen, zodat het inkomen van de boer en de medewerkers verbetert.

UTZ gaat dus niet over eerlijke handel en meer geld voor de boer zoals Max Havelaar, maar geeft veel meer garanties zoals over duurzaamheid, kwaliteit en leefomstandigheden. UTZ vult daarmee Max Havelaar goed aan.

Nederlands Initiatiefrainforest alliance

UTZ is een Nederlands initiatief van o.a. Ahold, het hoofdkantoor is gevestigd in Amsterdam. Een vergelijkbaar certificaat is de ‘RainForrest Alliance’, een Amerikaans Initiatief met vergelijkbare doelen en eisen.

Wil je meer weten over UTZ, kijk dan op de website van UTZ.